Sevärdheter i Leksand

Att se och göra i Leksand

Leksand erbjuder både ett stort utbud av upplevelser i naturen, kulturella upplevelser och en hel del evenemang. Under sommarmånaderna finns det alltid något att göra i Leksand med omnejd. Under vintermånaderna står framför allt idrotten i centrum. Ett besök på Tegera Arena när Leksands IF spelar hemmamatch är en given upplevelse.

Bland stadens största evenemang kan nämnas midsommarfirandet, evenemanget Musik vid Siljan, Kulturnatta samt stadens många julmarknader. Dessutom kan orten ståta med ett alldeles eget sommarland.

Midsommarfirandet i Sammilsdal, eller ”Gropen” som platsen går under i folkmun, är Sveriges avgjort största. Det är från Sammilsdal som Sveriges Television brukar sända det traditionella midsommarfirandet. Det är inte ovanligt att det samlas över 30 000 besökare i ”Gropen” under midsommaraftonen.

Musik vid Siljan är en mycket stor folkmusikfestival som normalt går av stapeln i månadsskiftet juni/juli. Lite speciellt är att festivalen är utspridd över ett stort antal platser i Leksands kommun. En spelning kan arrangeras mitt i Leksands centrum medan det samtidigt pågår en annan spelning på en hembygdsgård utanför staden.

Kulturnatta är en händelse som arrangeras i början av september varje år. Under Kulturnatta arrangeras alla tänkbara aktiviteter , konserter, utställningar, workshops och mycket mer. Denna begivenhet är en rolig och spännande händelse för hela familjen.

Leksands Sommarland är faktiskt Dalarnas största enskilda turistmål, vilket inte säger lite eftersom Dalarna är Sveriges största turistlän. Här finns allt i nöjesväg för barnfamiljen.

Bland stadens sevärdheter har du som besökare till Leksand ett veritabelt smörgåsbord att välja mellan. Den teknikintresserade kan till exempel bege sig till orten Insjön någon mil utanför Leksand, där Clas Ohlson har sitt huvudkontor. Här finns världens största Clas Ohlson-butik samt ett omfattande museum. Andra sevärdheter i och omkring Leksand är Naturum Dalarna (Siljansnäs), Leksands kyrka, Karlfeldtsgården, Japanska parken och Axel Munthes Hildasholm.

Förutom specifika sevärdheter kan man också argumentera för att Leksand är en enda stor sevärdhet i sig. Den bästa platsen att uppleva Leksands skönhet är på strandpromenaden Solvändan. Med belysning och bekväma bänkar blir promenaden både intressant och avkopplande.

Nöjen och shopping
På grund av sin lilla storlek kan Leksand inte erbjuda ett särskilt stort utbud av nöjen och shopping. Det finns dock några riktigt bra restauranger samt några uteställen som har öppet till in på småtimmarna. Shoppingen är centrerad till några gator i stadens absoluta centrum.